Gå till innehåll
Mälarhöjdens Ryttarsällskap
Mälarhöjdens Ryttarsällskap

Funktionärsuppgifter

Här kan du läsa om vad det innebär att vara funktionär, med beskrivningar av vanliga uppdrag som ingår på alla tävlingar och vad du behöver tänka på om du tilldelas en viss roll.

För uppdrag som är specifika för en viss tävlingsgren, se sidorna "Funktionär på hopptävling" och "Funktionär på dressyrtävling".

Att representera Mälarhöjdens Ryttarsällskap

Som funktionär representerar du MRS och blir ett av klubbens ansikten utåt mot tävlingens besökare.

I alla funktionärsroller förväntas du:

  • Ha på dig en gul funktionärsväst.
  • Komma i god tid till din post och stanna tills du blir avlöst, om det inte är ett uppdrag med en tydlig paus.
  • Spara telefonnummer till tävlingsledare och sekretariat i din telefon så att du snabbt kan få tag på dem vid behov.
  • Meddela funktionärsansvarig omedelbart om du får förhinder.
  • Vara trevlig mot alla!
  • Komma lämpligt klädd/utrustad med solskydd, regnkläder, etc.
  • Se till att få i dig vätska och mat under dagen.
  • Ta ansvar för helhetsintrycket av tävlingsplatsen: Går du förbi en halvfull skottkärra, töm den. Ser du skräp, plocka upp och släng det i en soptunna.

Gör ditt bästa att hjälpa till med de frågor och problem som kan uppstå. Om du får en fråga som du inte kan svara på, hänvisa till någon annan. Det är alltid okej att ringa tävlingsledaren.

Säg gärna "lycka till" till de ryttare du möter under dagen!

hästlastbil parkering

Parkering

Huvuduppgiften på parkeringen är att välkomna ekipage, kontrollera att bilarna kan köra upp och ner för backen utan att riskera möte och guida bilarna till en så optimal parkering som möjligt.

Det behövs en parkeringsvakt nere vid vändplanen innan backen (vid bommen) och minst en parkeringsvakt vid infarten till parkeringen.

hästtransporter

Parkeringsvakterna ovanför och nedanför backen kommunicerar med varandra via walkie-talkies som finns att hämta i sekretariatet.

Parkeringsvakten vid infarten till parkeringen hämtar en startlista från sekretariatet och prickar av vilka ryttare som har anlänt. Meddela gärna sekretariatet om en ryttare som snart ska starta inte har dykt upp. Kolla med sekretariatet (om du är först) eller med den du avlöser hur planen är för parkering av bilar med släp respektive mindre och större lastbilar.

Någon av parkeringsvakterna bör ta med sig en ihopfällbar stol som funktionären nere vid vändplanen/bommen kan använda under dagern. Tänk på att en glad hälsning från funktionären vid vändplanen blir besökarnas första och sista intryck av tävlingen!

hästlastbil

Framridning

Insläpp framridning

Du ska vara på plats vid ingången till framridningen senast 45 minuter före första start. Ta med en utskriven startlista för den aktuella klassen från sekretariatet. Du släpper in ekipage på framridningen och prickar av ryttare på listan. Se till att kedjan är på, så att framridningsbanan är stängd. Ryttare som går in på framridningen ska sitta till häst, dvs uppsittning sker innan de går in på framridningen. På framridningsbanan får max 6 ekipage vistas samtidigt - följ startordningen. Om en ryttare inte dykt upp på framridningen när endast 4 starter framför återstår i startlistan, meddela sekretariatet.

funktionärer vid framridning

Tävlingsbanan

Insläpp tävlingsbana

Din position är vid insläppet till tävlingsbanan och du släpper in ryttare som står näst på tur att tävla. Ta med en startlista från sekretariatet så att du kan pricka av de som går in på banan. Meddela sekretariatet om det saknas något ekipage eller om problem har uppstått på framridningen som gör att ekipaget inte kommer till start. Säg gärna ”lycka till!” till ryttare som går in på banan.

Vid hopptävling:

Det ska vara två ryttare på tävlingsbanan samtidigt, dvs ryttaren som tävlar och ryttare näst på tur. När du släpper in den näst sista ryttaren, be ekipaget att stanna kvar inne på banan tills den sista ryttaren är klar.

Vid dressyrtävling:

Det ska vara en ryttare på tävlingsbanan. Ryttaren näst på tur får gå in i collecting ring bredvid tävlingsbanan.

Utsläpp tävlingsbana

Släpp ut ekipage som ridit klart. Om det nästa sista ekipaget kommer direkt till utsläppet efter sin ritt, be dem stanna kvar på banan/i collecting ring tills sista ryttaren är klar. Be på ett trevligt sätt ryttaren att fortsätta ner mot parkeringen med sin häst så att de inte stannar för länge precis utanför banan.

utsläpp

Domartornet

Domare

Klubben anlitar en utbildad domare som är ansvarig för att döma ritterna. Domaren är alltså en extern funktionär, fristående från arrangören. Det är domaren som håller i taktpinnen i domartornet.

Speaker

Speakern presenterar och instruerar tävlingsdeltagarna och rapporterar tävlingsresultat.

sjukvårdsansvarig funktionär

Övriga poster


Prisutdelning

Du ansvarar för att dela ut priser. Stäm av med sekretariatet vad som gäller för respektive klass.

Sjukvårdsansvarig

Du är ansvarig för sjukvård om någonting händer på tävlingsområdet och bedömer om ytterligare vård behövs (ex. Ambulans, besök på sjukhus). Kompetenskrav för denna roll är minst sjuksköterska. Det finns en sjukvårdsväska i sekretariatet.

Du ska ha på dig en gul väst där det står sjukvård. En bra placering för sjukvårdsansvarig är vid framridningen, där du har överblick över både parkering, framridning och tävlingsbana. Se till att ditt telefonnummer finns korrekt angett på funktionärslistan och att du är nåbar via telefon.

Cafépersonal

Du hjälper serveringsansvarig i tävlingens cafeteria.

Serveringsansvarig

Har ansvar för att planera försäljning och köpa in varor till tävlingens cafeteria och hålla i försäljningen under tävlingarna. Ser också till att det finns mat, fika och dryck till funktionärerna (frukost, lunch, fika). Delegerar uppgifter till cafépersonal.

Funktionärsansvarig

Ansvarar för att rekrytera funktionärer och fördela ut funktionärsposter. Ansvarar för att det finns funktionärer på plats för alla poster och gör nödvändiga justeringar och omfördelning av uppgifter löpande under dagen/helgen. Under pågående tävling vänder sig övriga funktionärerna till denna person vid förhinder eller frågor.

Sekretariat

Sköter allt det administrativa före, under och efter tävlingen.

Tävlingsledare

Ansvarar för arrangemangets planering och genomförande. Agerar som överdomarens högra hand och ser till att alla huvudfunktionärer är väl insatta i sina uppgifter. Tävlingsledaren är på plats under hela tävlingen, behjälplig med att svara på frågor och redo att ta beslut om justeringar i planeringen vid behov.

Överdomare

Överdomaren är en extern funktionär som representerar Ridsportförbundet och rör sig fritt på tävlingsplatsen. Överdomaren har sista ordet om frågor/tvister uppstår. För att bli överdomare krävs domarutbildning och stor erfarenhet av tävlingsgrenen.

Publicerad: 2023-04-28

Senast uppdaterad: 2024-06-30

Författare: I.M Stigsdotter

Sponsorer

Adress

Mälarhöjdens Ryttarsällskap

Sätra Ridanläggning
Sätravarvsvägen 41
127 31 Stockholm

Kontakta oss

malarhojdensrs@gmail.com